4 Kasım 2013 Pazartesi

ALFA HİDROKSİ ASİTLER - AHA

Alfa Hidroksi Asitler (AHA)


Hidroksi asitler meyve asitleridir ve meyvelerde bulunurlar. Amerika Birleşik Devletlerinde 1980'li yıllarda alfa hidroksi asitler, (AHA) üzerinde ilk çalışmalar başlatılmış, 1990'lı yıllarda ise, alfa hidroksi asitler kozmetikte ticari olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Alfa hidroksi asitler, bileşimlerinde (OH) içeren organik asitlerdir. Glikolik asit şeker kamışından, Laktik asit ekşi yoğurttan, mandelik asit acı badem'den, Malik asit elmadan, Tartarik asit şaraptan, Sitrik asit limon veya ıhlamurdan elde edilir. Bunların en küçük moleküllü olanı Glikolik asittir ve cilt ürünlerinde de en çok glikolik asit kullanılır. Cildin bu asidi absorbe etmesi kolaydır. AHA ürünlerinin etki yoğunluğu, saf, nötralize edilmemiş glikolik asit miktarına bağlıdır. Ph değeri 3,5 olursa, ürün etkili olur. İdeal olan Ph değeri ise 2,5'tur. Çünkü; asit ne kadar çoksa, tahriş riski o kadar fazladır.


 

Alfa Hidroksi Asitlerin Kullanım Alanları


Alfa hidroksi asitler deri hastalıklarına bağlı derideki şekil ve fonksiyon bozukluklarının düzeltilmesinde, gerek intrensek (içsel) ve gerekse ekstrensek (dışsal) nedenlere bağlı oluşan yaşlanmanın neden olduğu derideki bozuklukların düzeltilmesinde tedavisel olarak ve aynı zamanda deri bakımı yönünden kullanımları giderek artmaktadır.

AHA’ler farklı konsantrasyonlarda farklı etkilere sahiptirler. %2’lik glikolik asit nemlendirici, %8’lik konsantrasyonlarda glikozaminoglikan düzeylerinde arttırcı etki, %8-12 konsantrasyonlarda kollajen sentezinde artma, % 20, %35, %50 ve %70 konsantrasyonlarda peeling yapıcı etkiye sahiptirler. AHA’ ler düşük konsantrasyonlarda epidermisdeki hücreler arası iyonize bağları etkileyerek onların yapışıklıklarını azaltır ve pul pul dökülmelerne yardımcı olur, yani cilt üstündeki ölü deriyi temizlemekte oldukça işlevseldir.


AHA’ler yüksek konsantrasyonlarda uygulandıklarında ciltte derin soyulmalara neden olurlar. Ayrıca fibroblast (bağ dokular) ve keratinositleri uyarıcı özellik gösterdiği ve kollajen sentezini arttırdığı düşünülmektedir. AHA’ler özellikle ultraviole (UV) ışınlarına bağlı oluşan foto yaşlanma gibi durumlarda yüksek konsantrasyonda uygulandıklarında dermal mukopolisakkarid ve kollajen sentezinde artışa neden olurlar ve epidermal atrofinin engellenmesini sağlayarak yaşlanma ve kırışıklıklara karşı etki gösterirler. 

AHA’ler dermatolojide kullanım alanları; melazma, güneş lekeleri, gibi pigment düzensizlikleri, ince ve orta derinlikteki kırışıklıklar, kuru cilt, hiperkeratoz, akne skarlarının azaltılması, akne vulgaris ve rozasea tedavisi, siğil tedavisi, seboreik keratoz ve solar keratoz gibi bazı dermatolojik hastalıklar sayılabilir. Ayrıca AHA’ler son yıllarda kozmetik alanında da oldukça popüler maddelerdir. Nemlendirici, temizleyici ve kırışıklıkların giderilmesi amacıyla solüsyon, krem, jel, losyon formülasyonlarında çeşitli preperatlarda kullanılmaktadırlar.

 

Alfa Hidroksi Asitler Nasıl Kullanılır


Salonlarda kullanılan AHA'lar, % 40 konsantrasyondadır ve ürün cilde uygulandığında, genellikle tahriş olma olayı vardır. Bu nedenle, önce cilde test yapılmalı ve olumsuz reaksiyon görülürse kullanılmamalı, önceden, cilt düşük konsantrasyonlu ürüne alıştırılmalı ve daha sonra daha yüksek dozlarla devam edilmelidir. AHA uygulamaları kerolitik ( yani cildin yüzeyindeki keratinel tabakayı aşındırıcı) etkisi nedeniyle, antibakteriyel özellikleri olduğundan yağlı ve akneli ciltlerde uygulanabilir. AHA kullanılması için, cildin yağ ve kirlerden arındırılmış olması gerekir.

AHA uygulamalarından sonra bir müddet cildi güneşin istenmeyen etkilerinden korumalısınız.


Ülkemizde aha asitlerinin satışı çok yaygın değildir, çeşitli aha (alfa hidroksi asit) türlerini bildiğim kadarıyla tek satışını yapan doa kimya sitesinden inceleyebilirsiniz ve satın alabilirsiniz. Asitleri incelemek için link alfa hidroksi asit

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

UYARI

KİMYASAL PEELİNG ile ilgili bu blogda yazılanlar yerli ve yabancı kaynakların taranması sonucu derlenen bilgilerdir. Bu blogdaki yazılar tıbbi ve kozmetolojik tavsiye öneri ve kesinlik içermez. Bu blogun hastalık teşhis veya tedavisi amacı yoktur. Cilt problemleriniz için doktora muayene olunuz. Blogda yazılan uygulama vb. tarifler bilgilendirme amaçlı yazılardır ve bu yazılardan çıkarılan sonuçlarla yapılacak peeling bakım vb. işlemlerin sorumlulukları blog sahibine ait değildir. Yapılacak bakımlar sonucu oluşan olumlu ya da olumsuz sonuçlar kişilerin sorumluluğundadır. Bu bloğa girmekle yukarıdaki uyarıları kabul etmiş olursunuz. Blogda bulunan yazıların kısmen veya tamamen kopyalanması yasaktır. Yazılarımı kaynak göstererek kullanılabilir, sosyal medyada paylaşabilir yorumlar aracılığıyla sorular sorabilirsiniz.