3 Kasım 2013 Pazar

Kimyasal Peeling Nedir ?

Kimyasal peeling , ciltte meydana gelen bazı sorunları cildin yenilenmesini sağlayarak iyileştirmesi için yapılan işlemdir. Bu tedavide cilt katmanlarını soyan  kimyasal bir çözelti uygulanır . Yeni cilt genellikle eski ciltten daha pürüzsüz ve daha az buruşuktur. Bu işlemin nasıl yapıldığı ve size ne gibi bir maliyeti olduğu hakkında aşağıdaki makale de bilgiler yer almaktadır. 

Kimyasal Peeling Hangi Cilt Yüzeyine Uygulanır? 

Kimyasal Peeling Nedir ?

Yüz, boyun veya ellerde kimyasal peeling yapılabilir. Ayrıca kimyasal peelingle;  
  
  • Göz altındaki ve ağız çevresindeki ince çizgileri azaltın.
  • Güneş hasarı ve yaşlanma sonucu oluşan kırışıklıkları tedavi edin
  • Hafif izlerin görünümünü iyileştirme
  • Bazı akne türlerini tedavi edin
  • Hamilelik veya doğum kontrol hapı almaktan kaynaklanan yaşlılık lekelerini, çilleri ve koyu lekeleri (melazma) azaltın
  • Cildin görünüşünü ve verdiği hissi iyileştirin 
  • Güneş hasarı peeling işlemi sonrasında iyileşebilir.

Kimyasal bir peelingin ardından , cilt güneşe karşı geçici olarak daha hassastır, bu nedenle her gün güneş koruyucu kullamak gerekir . Etikette "geniş spektrumlu" yazması gerekir, yani güneşin UVA ve UVB ışınlarına karşı korur. Ayrıca, fiziksel bir güneş kremi olmalı ve SPF 30'un üzerinde olmalıdır. Güneşte geçirdiğiniz zamanı, özellikle sabah 10 ile öğleden sonra 2 arasındaki saatleri sınırlayın ve geniş kenarlı bir şapka takın.




Kimler Kimyasal Peeling Kullanabilir ?


Genel olarak, açık tenli ve açık saçlı hastalar kimyasal peeling için daha iyi adaylardır. Daha koyu bir cildiniz varsa, tedavi edilen sorunun türüne bağlı olarak iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Ancak, işlemden sonra düzensiz bir cilt tonuna sahip olma olasılığınız da daha yüksek olabilir.  

Deri sarkmaları, şişkinlikler ve daha ciddi kırışıklıklar kimyasal peelinglere iyi tepki vermez. Lazer yenileme , yüz germe , kaş kaldırma , göz kapağı kaldırma veya yumuşak doku dolgusu ( kolajen veya yağ) gibi diğer kozmetik cerrahi işlemlere ihtiyaçları olabilir . Dermatolojik bir cerrah sizin için en uygun tedavi şeklini belirlemeye yardımcı olabilir.

Kimyasal Peeling Öncesi 

Kimyasal bir soyulmadan önce doktorunuz, bazı ilaçları almayı bırakmanızı ve Retin-A, Renova veya glikolik asit gibi diğer ilaçları kullanarak cildinizi hazırlamanızı isteyebilir . Doktor ayrıca antibiyotik veya antiviral ilaçlar yazabilir. Peelingin derinliğini belirlemek için doktorunuzla birlikte çalışın. Bu karar cildinizin durumuna ve tedavi hedeflerinize bağlıdır.  

Kimyasal Peeling Nasıl Yapılır?

Kimyasal Peeling Nasıl Yapılır?

Doktorun ofisinde veya ameliyat merkezinde kimyasal bir peeling yapabilirsiniz. Bu ayakta tedavi prosedürüdür, yani geceleme olmaz. Dilerseniz de hafif peeling ürünleri ile evde peeling yapabilirsiniz. ( Bknz: Evde Peeling )
Peelinginizi yapan profesyonel ilk önce cildinizi iyice temizleyecektir. Daha sonra cildinizin küçük alanlarına bir veya daha fazla kimyasal solüsyon (örneğin, glikolik asit, trikloroasetik asit, salisilik asit , laktik asit veya karbolik asit (fenol) gibi) uygulayacaktır. Bu, yeni bir cildin yerini almasına izin vererek kontrollü bir yara oluşturur.
Kimyasal bir peeling sırasında çoğu insan, yaklaşık beş ile on dakika süren bir yanma hissi hisseder, bunu bir acı hissi takip eder. Cilde serin kompresler koymak bu acıyı kolaylaştırabilir. Daha derin bir soyma sırasında veya sonrasında ağrı kesiciye ihtiyacınız olabilir.

Kimyasal Peeling Sonrası  Ne Beklenmeli?


Kimyasal peeling türüne bağlı olarak , işlem sonrasında güneş yanığına benzer bir reaksiyon oluşur. Soyma, genellikle kızarıklık ve ardından üç ile yedi gün içinde sona eren bir ölçeklendirme içerir. Hafif peeling, takip ettiğiniz görünümü elde edene kadar bir ile dört haftalık aralıklarla tekrarlanabilir.  

Orta derinlikli ve derin soyma, kabarma,  kahverengiye dönüşme ve yedi ile 14 günlük bir süre zarfında soyulabilen kabarcıklara neden olabilir. Gerekirse orta derinlikteki peelingler altı ile 12 ay içinde tekrarlayın.

Tedaviden sonra, tedavi edilen cildin bir kısmı veya tamamı için birkaç gün bandaj gerekebilir. Yeni bir cildiniz kırılgan olacağından kimyasal bir peelingin ardından birkaç ay güneşten kaçınmanız gerekecektir.

Kimyasal Peeling için  Muhtemel Komplikasyonlar


Bazı cilt tiplerinin, kimyasal bir peeling soyulmasından sonra  geçici veya kalıcı bir renk değişikliği oluşturma olasılığı daha yüksektir. Doğum kontrol hapları , daha sonraki gebelik veya yüzünde kahverengimsi renk değişimi bir aile öyküsü olduğunu daha olası hale getirebilir. Yüzün bazı bölgelerinde yara izi riski düşüktür. Bazı insanlar skar yapma olasılığı daha fazla olabilir. Skar meydana gelirse, genellikle iyi sonuçlarla tedavi edilebilir. Doktorunuz bunu önlemek veya tedavi etmek için ilaç yazabilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

UYARI

KİMYASAL PEELİNG ile ilgili bu blogda yazılanlar yerli ve yabancı kaynakların taranması sonucu derlenen bilgilerdir. Bu blogdaki yazılar tıbbi ve kozmetolojik tavsiye öneri ve kesinlik içermez. Bu blogun hastalık teşhis veya tedavisi amacı yoktur. Cilt problemleriniz için doktora muayene olunuz. Blogda yazılan uygulama vb. tarifler bilgilendirme amaçlı yazılardır ve bu yazılardan çıkarılan sonuçlarla yapılacak peeling bakım vb. işlemlerin sorumlulukları blog sahibine ait değildir. Yapılacak bakımlar sonucu oluşan olumlu ya da olumsuz sonuçlar kişilerin sorumluluğundadır. Bu bloğa girmekle yukarıdaki uyarıları kabul etmiş olursunuz. Blogda bulunan yazıların kısmen veya tamamen kopyalanması yasaktır. Yazılarımı kaynak göstererek kullanılabilir, sosyal medyada paylaşabilir yorumlar aracılığıyla sorular sorabilirsiniz.