8 Kasım 2013 Cuma

Laktik Asit

Laktik asit, tezgah üstü cilt bakım ürünlerinde ve profesyonel tedavilerde kullanılan bir alfa hidroksi asittir . Günümüzde cilt bakım ürünlerindeki laktik asit sentetik olarak üretilse de sütte doğal olarak bulunur. Laktik asit, cildinizi ölü deriden arındırmak, koyu lekeleri aydınlatmak ve ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü iyileştirmek için kullanılır.

Laktik Asit Nedir ? 


Laktik Asit Nedir ?
Laktik asit, cilt bakım dünyasında popülerdir ve mevcut en popüler alfa hidroksi asitlerinden biridir. Tezgah üstü cilt bakımı ve kozmetik ürünlerinde ve ayrıca daha güçlü profesyonel peeling ve uygulamalarda yaygın olarak kullanılır.  Laktik asit doğal olarak süt ürünlerinde bulunur; Bu, yoğurt ve ekşi sütü kendine özgü bir tadı veren şeydir. Tarihsel olarak, süt ürünleri dünyadaki insanlar tarafından cildi yumuşatmak ve güzelleştirmek için kullanılmıştır. Kleopatra, efsanenin bize derisinin güzel görünmesini sağlamak için düzenli olarak sütün içinde yıkandığını söylüyor. Ve muhtemelen laktik asit sayesinde işe yaramıştır. Sütün içine dalmanıza gerek yok (eğer istemediğiniz sürece, süt banyoları cildinizi şımartmak için gerçekten güzel bir yoldur). Günümüzde cilt bakım ürünlerinde  kullanılan laktik asidin ezici çoğunluğu sentetik olarak üretilmektedir.

Laktik asit neden bu kadar popüler? İki ana sebepten dolayı: İlk olarak, düzenli olarak kullanılırsa ciltte gerçek bir değişiklik yaratabilir. İkincisi, cilt bakımında kullanılan daha nazik hidroksi asitlerden biridir.


Laktik Asit'in Cilde Yararları 


Laktik asit cildin yüzeyindeki yaşlı, donuk hücrelerin, onları bir arada tutan bağları çözerek dağılmasını sağlar. Laktik asit hücre dönüşümünü hızlandırır ve hücre yenilenmesini uyarır.  Hücresel düzeyde olan şey budur. Fakat göreceğiniz şey, daha pürüzsüz ve daha yumuşak bir cilt olmasının yanı sıra daha parlak bir tendir.

Tüm alfa hidroksi asitler cilt dokusunu eksfoliye eder ve iyileştirir, ancak laktik asidin AHA kuzenlerinden alamayacağınız ekstra bir faydası vardır. Laktik asit, cildin doğal nem faktörünü veya cildin kendini sulu tutma şeklini iyileştirmeye yardımcı olur.  Temel olarak, laktik asit cildin nemli kalmasına ve daha az kuru kalmasına yardımcı olur.

Düzenli olarak laktik asit kullandığınızda, yaşlanma belirtilerini de iyileştirir. Kollajen yenilenmesini uyarır ve cildinizi sıkılaştırır. Hiperpigmentasyon (AKA güneş lekeleri veya yaşlılık lekeleri ) solmaya başlar ve ince çizgiler ve kırışıklıklar yumuşar. 


Laktik asit, bu daha derin çizgileri iyileştirmeyecektir. İlginç bir şekilde, laktik asit ayrıca OTC losyonlarının ve keratoz pilaris için kremlerin ya da kolların sırtındaki şişliklerin “tavuk derisi” ndeki yıldız bileşenidir . Laktik asit, saç folikülünün etrafında biriken deri hücrelerinin tıkanıklığının çözülmesine yardımcı olur ve kabarıklığı yumuşatır.  Aynı zamanda egzama , sedef hastalığı ve rosacea tedavisinde topikal tedavilerde de kullanılır . Yine de, bunu cilt bakımı rutininize eklemeden önce doktorunuza sormalısınız.

Laktik Asit'in Yan Etkileri 


Laktik asit, glikolik asit ve mandelik gibi diğer AHA'lardan daha yumuşak olmasına rağmen, hala güçlü bir işlemdir. Laktik asit kullanmanın bazı sakıncaları vardır. Laktik asit kullanmaya başlamadan önce bilmeniz gereken en önemli şey: Cildinizi güneşe karşı daha hassas hale getirebilir. Asit cilt hücrelerini aşağı kaydırırken, yeni hücreleri UV hasarına karşı daha savunmasız bırakır.

Laktik asit kullanmaya başladığınızda, cildinizi güneşten korumaya kararlı olmalısınız. Ve sadece günlerde değil, laktik asit ürününüzü aktif olarak uyguluyorsunuz. Bazı çalışmalarda güneş hassasiyeti iki hafta sürebilir. Cildinizi güneş yanığı ve güneşe karşı korumak için günlük SPF 30 veya daha yüksek güneş koruyucu kullanın. Bunu yapmazsanız, yanlışlıkla uzun vadede iyileştirmeye çalıştığınız sorunları (koyu lekeler ve kırışıklıklar gibi) daha da kötüleştiriyor olabilirsiniz. Güneş hassasiyetinin yanı sıra, laktik asit de cilt tahrişe neden olabilir. Küçük kızarıklık, yanma ve kaşıntı, laktik asit ürününü ilk kez uyguladığınızda nadir değildir. Hafif ve bir saat içinde kaybolup gittiği sürece, sorun değildir. Şiddetli ve orta derecede şiddetli ise kısa bir süre sonra kaybolmaz veya şişlik veya kızarıklık varsa hemen yıkayın. Ürünü tekrar kullanmayın ve tavsiye için doktorunuzu arayın. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

UYARI

KİMYASAL PEELİNG ile ilgili bu blogda yazılanlar yerli ve yabancı kaynakların taranması sonucu derlenen bilgilerdir. Bu blogdaki yazılar tıbbi ve kozmetolojik tavsiye öneri ve kesinlik içermez. Bu blogun hastalık teşhis veya tedavisi amacı yoktur. Cilt problemleriniz için doktora muayene olunuz. Blogda yazılan uygulama vb. tarifler bilgilendirme amaçlı yazılardır ve bu yazılardan çıkarılan sonuçlarla yapılacak peeling bakım vb. işlemlerin sorumlulukları blog sahibine ait değildir. Yapılacak bakımlar sonucu oluşan olumlu ya da olumsuz sonuçlar kişilerin sorumluluğundadır. Bu bloğa girmekle yukarıdaki uyarıları kabul etmiş olursunuz. Blogda bulunan yazıların kısmen veya tamamen kopyalanması yasaktır. Yazılarımı kaynak göstererek kullanılabilir, sosyal medyada paylaşabilir yorumlar aracılığıyla sorular sorabilirsiniz.