21 Ocak 2015 Çarşamba

TCA Peelig ve Dövme Silme

TCA daha önceki yazılarımızda da sizlere bahsettiğimiz gibi ciltte meydana gelen lekeler, izler ve diğer sorunlar için son derece etkili bir tedavi metodudur. TCA özellikle Avrupa'da kontrollü bir şekilde uzmanlar tarafından cilt sorunlarını geçirmede yaygın olarak kullanılır. Ülkemizde yeni yeni kullanılan ve yaygınlaşan TCA için aşağıda sizlere dövme silmede nasıl kullanacağınızı aktaran bir alıntı sunmaktayız. Fakat öncelikle sizlere TCA'nın ciltte nasıl kullanıldığı hakkında biraz bilgilendirme yapalım. 

TCA Cilt  Sorunlarında Nasıl Kullanılır  ? 


TCA Cilt  Sorunlarında Nasıl Kullanılır  ?
Cilt üzerinde meydana getirdiği olumlu etkileri ile bilinen ve cilt problemlerinde çok sık uygulanan TCA asit, peeling uygulamalarının vazgeçilmez ürünlerinden biri olmaktadır. Her ne kadar, cilde zararlı olmadığı bilinse de, TCA uygulamasının, dikkatli ve uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. 

Laboratuvar ortamında hazırlanan TCA sahip olduğu saf asit formu ile etkili bir peeling uygulamasıdır. Hem kişinin kendi başına uygulayabileceği basitlikte olması hemde ekonomik açıdan sunduğu olanaklar düşünüldüğünde TCA peeling uygulama açısından iyi sonuç veren bir asittir.TCA, cilde tek seferde uygulanmalı, aynı yere iki kere sürülmemelidir. TCA’ nın cilde sürülmesinden sonra, ilgili bölgenin herhangi bir sargı vb. ile kapatılmasına gerek bulunmamaktadır. Doktor tarafından yapılan TCA uygulamalarında, işlemi ortalama 1,5 dakikada (90 saniye) tamamlanmakta olup, kişiler, işlemin ardından hemen günlük hayatlarına dönebilmektedir. Yine de, uygulama sonrası, ciltte hafif derecede yanma ve kızarıklık görülebilmektedir. 


Dövme Sildirme Yöntemleri

Dövme silmek için lazerle dövme sildirme, mikrodermabrazyon, ameliyatla kesme ve kimyasal peelingle dövme sildirme kullanılan yöntemlerdir. Bütün yöntemlerin amacı cildin soyularak dövmeli bölgenin silinmesi esasına dayanır. Biz size evde kendinizin yapabileceği oldukça ekonomik bir metod olan kimyasal peelingle dövme silmeyi anlatacağız.

Tca Kimyasal Peeling Dövme Silme 

  • Kimyasa peeling, tca (trikoloroasetik asit) yardımıylacilt yüzeyinin soyulması ve alttan gelen taze deriyle birlikte dövmeyi cildin üst katmanlarına taşşıma olayıdır. TCA ile dövme silme işleminde %50 oranda TCA kullanılır. TCA ciltte dövmenin üzerine kulak çubuğu yardımıyla dövmenin dışına çok fazla taşırmadan solüsyonun sürülmesiyle yapılır. 
  • TCA sürülen yüzey beyazlaşır ve bu beyazlama için 1,5 (bir buçuk) en fazla iki dakika beklenmelidir. Acı ve yanma oluşur ama bu acı veya yanma lazer işlemindeki acıyla kıyaslanamayacak kadar hafiftir. Ayrıca tca dövme silmede acı 5 dakika sonra ortadan kalkar lazerde ise acı ciltte haftalarca sürer. 
  • TCA 2 dakika beklendikten sonra cilt suyla yıkanır. Hafifçe kurulanan cilde iyileştirici merhem sürülür. Cilt 5 gün ile 1 hafta arası bir süreçte soyulacaktır. Soyulma bitene kadar bu iyileştirici merhem sabah akşam cilde uygulanır.
  • TCA ayda bir sefer dövme tamamen silinene kadar uygulanır. İki uygulama arasında minimum 21 gün yani 3 hafta beklenmelidir. Ancak ideali 1 ay beklemektir.
  • Cildin üst tabakasının soyulmasının ardından ortaya çıkan taze cilt güneşe karşı çok hassas olduğundan cildin ısı ve ışıktan korunması sağlanmalıdır. TCA uyguladıktan sonra cildinizde kızarma ve kabuklanma olacak, bu durum geçicidir.
  • Dövme silme işleminde tca kullandıktan sonra iyileştirici merhem hazırlamanız gerekiyor, bu merhem yaranın hızlı iyileşmesini sağlayacaktır. Merhem için bir tüp %40 çinko oksitli herhangi bir pişik kremi, 1 tüp madecassol, 10 ml e vitamini, 10 ml b5 vitaminini boş bir kapta iyice karıştırın. Hızlı iyileştirici ve soyulma kolaylaştırıcı merheminiz hazır.
  • Uygulama sonrası dikkat etmeniz gereken en önemli husus, kesinlikle deriyi soymamaktır. Cildinizi soymayın, deriyi kaldırmayın bırakın deri kendi kendisini yenilesin. Ayrıca ısı, ışık ve sert kimyasallar ve darbe veya aşınma gibi fiziksel durumlardan koruyunuz.
  • TCA kimyasal peeling cildinize zarar vermeden üst deriyi soyar, bu soyulmayla birlikte deriniz kabuk atarak soyulur. Kimyasal peelingle her seferinde cildiniz biraz soyulur ve yaklaşık 10 uygulamadan sonra dövmenin bulunduğu alanda cilt tamamen yenilenir ve ciltteki dövme silinir.

Dövme Ne Zaman Silinir

Dövmenin tamamen silinmesi dövmenin ne kadar derinde olduğuna bağlı olarak değişir. Eğer dövme derinin çok altındaysa, silinme daha uzun sürer ve dövme boyası çok kaliteliyse dövmenin silinmesi daha uzun zaman alır. Ancak dövmeniz 10- 12 seansta kesinlikle silinir, eğer hafif bir dövmeyse bu işlem 8 seansta biter. Ayrıca uygulamalar sonunda iz kalmaz. Ufak tefek kırmızılıklar kalabilir bu izlerde 2-3 ay sonra geçmezse çok düşük oranlı bir tca peeling yapılarak kurtululabileceğiniz şeylerdir.
Dövme Silme Fiyatı

Son olarak TCA ile dövme silme diğer bütün yöntemlerden daha ekonomik ve zararsızdır. Eğer TCA peelingi evde kendiniz yaparsanız bu işlem oldukça ucuzlar örneğin %50 lira gibi bir fiyata doakimya.com sitesinde satılıyor. Ülkemizde tca (trikloroasetik asit)satan çok fazla yer yok. 


Yazıda konu edilen tca dövme silme uygulamalarının dikkatli kullanıldığında ve ihmal edilmeden uygulandığında etkin sonuçlar  alacağınız garanti olan bir uygulamadır.  Yazımın sonuna gelirken, dövme silme için yapılan kimyasal peeling hakkında alıntı yaparak hazırladığımız yazımız umarım faydalı olmuştur. Aşağıda alıntımızı destekleyen farklı yazılarımız da yer almaktadır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

UYARI

KİMYASAL PEELİNG ile ilgili bu blogda yazılanlar yerli ve yabancı kaynakların taranması sonucu derlenen bilgilerdir. Bu blogdaki yazılar tıbbi ve kozmetolojik tavsiye öneri ve kesinlik içermez. Bu blogun hastalık teşhis veya tedavisi amacı yoktur. Cilt problemleriniz için doktora muayene olunuz. Blogda yazılan uygulama vb. tarifler bilgilendirme amaçlı yazılardır ve bu yazılardan çıkarılan sonuçlarla yapılacak peeling bakım vb. işlemlerin sorumlulukları blog sahibine ait değildir. Yapılacak bakımlar sonucu oluşan olumlu ya da olumsuz sonuçlar kişilerin sorumluluğundadır. Bu bloğa girmekle yukarıdaki uyarıları kabul etmiş olursunuz. Blogda bulunan yazıların kısmen veya tamamen kopyalanması yasaktır. Yazılarımı kaynak göstererek kullanılabilir, sosyal medyada paylaşabilir yorumlar aracılığıyla sorular sorabilirsiniz.